Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Το στρες στους άντρες αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας

    5/11/2011

    Άντρες που συστηματικά έχουν την εμπειρία περισσότερων από 2 στρεσογόνων γεγονότων κάθε χρόνο για εκτεταμένη περίοδο, εμφανίζουν 50% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με άντρες που νιώθουν λιγότερο στρες, αναφέρει νέα έρευνα. Μόνο 3 παράγοντες φάνηκε να βοηθούν στη μείωση της αρνητικής επίδρασης του χρόνιου στρες. Η καλή κατάσταση της υγείας, ο γάμος και η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ.

    Η επικεφαλής της έρευνας, Carolyn Aldwin, του Oregon State University, δήλωσε ότι ενδεχομένως η προσπάθεια ελαχιστοποίησης των σημαντικών στρεσογόνων γεγονότων, ο γάμος και ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ να αποτελούν το μυστικό της μακροβιότητας.

    Οι ερευνητές εξέτασαν την εικόνα στρες σε 18ετή περίοδο, από το 1985 έως το 2003 και κατέγραψαν τους παράγοντες στρες που συνδέονται με ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως η απώλεια συζύγου ή η φροντίδα ηλικιωμένων γονέων.

    Η Aldwin, δήλωσε ότι οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν σε στρεσογόνες καταστάσεις που συνδέονται με νεότερης ηλικίας ανθρώπους, όπως η αποφοίτηση, η απώλεια της εργασίας, η γέννηση του πρώτου παιδιού. Τροποποίησε τη μέτρηση του στρες ώστε να αντικατοπτρίζει τα είδη που γνωρίζουμε ότι μας επηρεάζουν περισσότερο καθώς μεγαλώνουμε και με έκπληξη παρατήρησε το πόσο ισχυρή ήταν η σχέση μεταξύ στρεσογόνων γεγονότων και θνησιμότητας.

    Η έρευνα, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Journal of Aging Research’, εξέτασε σχεδόν 1.000 άντρες. Άντρες που είχαν την εμπειρία κατά μέσον όρο 2 ή περισσότερων σημαντικών στρεσογόνων γεγονότων ανά έτος θεωρούνταν ότι είχαν χαμηλού επιπέδου στρες. Όσοι ανήκαν στην ομάδα μέτριου στρες πέρασαν 3 σημαντικά στρεσογόνες καταστάσεις, ενώ όσοι ανήκαν στο υψηλό στρες είχαν έως 6 σημαντικά στρεσογόνους παράγοντες κάθε χρόνο.

    Η έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας για άντρες στην ομάδα μέτριου βαθμού ήταν παρόμοιος με αυτόν των αντρών στην ομάδα υψηλού στρες. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι φαίνεται πως υπάρχει όριο και ενδεχομένως οτιδήποτε περισσότερο από 2 σημαντικά στρεσογόνα γεγονότα το χρόνο φτάνει τους ανθρώπους σε αυτό. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι σχεδιάζουν επίσης να ερευνήσουν την επίδραση του χρόνιου καθημερινού στρες και των στρατηγικών αντιμετώπισης.

    Η Aldwin, κατέληξε ότι οι άνθρωποι είναι δυνατοί και μπορούν να αντιμετωπίσουν αρκετά σημαντικά στρεσογόνα γεγονότα κάθε χρόνο. Ωστόσο η έρευνά της υποδεικνύει ότι μακροπρόθεσμα, ακόμα και το μέτριου επιπέδου στρες μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr
www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου