Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ασπίδα η πρόληψη στην εφηβεία

Πηγή Έθνος


    Αν και η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών, όλο και περισσότεροι έφηβοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ψυχολογικά προβλήματα

    Στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας οι νέοι είναι συναισθηματικά πιο ευάλωτοι και όταν εμφανίζουν ακραίες συμπεριφορές χρειάζονται τη βοήθεια ειδικών
    Ενα στα τρία κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια είναι κοντά στο 13%.
    Η Ελλάδα πάντως έχει από τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών εφήβων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με 3,8 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα για τα κορίτσια και 0,8 για τα αγόρια.
    Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
    «Τα αγόρια έφηβοι πιο συχνά επιλέγουν τα όπλα σαν αυτοκτονική πράξη, ενώ τα κορίτσια τη λήψη ουσιών. Μελέτη Ελλήνων εφήβων έδειξε ότι οι αυτοκτονίες των αγοριών είναι περισσότερες στις αστικές περιοχές, ενώ των κοριτσιών στις αγροτικές περιοχές.
    Η σχέση μεταξύ πρώτης απόπειρας αυτοκτονίας και επόμενης κυμαίνεται από 0,24% έως 4,30%.
    Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το σπάνιο προς το παρόν φαινόμενο της ομαδικής αυτοκτονίας, μετά από συνεννόηση εφήβων μέσω του διαδικτύου (σύμφωνο αυτοκτονίας), αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Κέρκυρας και του Ιατροκοινωνικού Κέντρου ΕΕΚΠΠΥ του νησιού.
Στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας οι νέοι είναι συναισθηματικά πιο ευάλωτοι και όταν εμφανίζουν ακραίες συμπεριφορές, χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς. Η καλύτερη θεραπευτική παρέμβαση είναι η πρόληψη και η έγκαιρη αναγνώριση παραγόντων κινδύνου για την εκδήλωση αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Συμπεράσματα

    Σύμφωνα με ανακοίνωση ειδικών του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής (Ιατρική Σχολή Αθηνών), της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. Κυριακού» και του Ειδικού Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», στην Ελλάδα οι έφηβοι αποτελούν το 11% του πληθυσμού και ορισμένες μελέτες αναφέρουν πως το ποσοστό όσων παρουσιάζουν καταθλιπτικό συναίσθημα φτάνει στο 29% για τα κορίτσια και στο 13% για τα αγόρια.
Από τη μελέτη της τελευταίας 30ετίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκύπτει μείωση της θνησιμότητας από βία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, ωστόσο η μείωση αυτή αφορά κυρίως την περίοδο μετά το 1993 και είναι σαφώς μικρότερου μεγέθους για τις ηλικίες 15-24 ετών σε σχέση με εκείνη του γενικού πληθυσμού.


Επιμέλεια ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου