Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

AΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Στο μισό οι πόροι για προγράμματα απεξάρτησης

    Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

    Πηγή: enet.gr

    Αν και ασυνήθιστο για επιστημονική έρευνα, αυτό το ποιητικό απόσπασμα είναι το αρχικό σχόλιο στην ανακεφαλαίωση της φετινής έκθεσης -που αφορά το 2010- από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης των Ναρκωτικών (ΕΚΤΕΠΝ), τον εθνικό φορέα για την πανευρωπαϊκή πληροφόρηση σχετικά με τη μάστιγα των ναρκωτικών στην Ελλάδα.
«Στον αντίποδα της ελπίδας τα μαύρα σύννεφα πύκνωναν σταδιακά... Η ηρεμία πριν τη θύελλα...»
    Και αυτό γιατί όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, που επί 15 χρόνια διενεργούν τις σχετικές έρευνες στη χώρα μας, παρατηρούνται τα εξής παράδοξα: Μείωση χρηματοδότησης των φορέων κατά των ναρκωτικών έως και 50%, αιφνιδιαστικά από το κράτος. Μείωση των εργαζομένων, μείωση των αποδοχών τους. Αύξηση των θεραπευομένων από 7.300 σε 8.600, στους οποίους πρέπει να συνυπολογιστούν και 5.895 χρήστες που εντάχθηκαν στους συμβουλευτικούς σταθμούς των «στεγνών» προγραμμάτων. Και αύξηση των θεραπευτικών προγραμμάτων από 71 σε 74.
    Πάντως στους καιρούς των μνημονίων η χρήση ουσιών από νέους και ενηλίκους καλά κρατεί, με τα νέα συνθετικά ναρκωτικά αλλά και την κάνναβη να καταλαμβάνουν τη νεολαία, η οποία (αφημένη χωρίς προγράμματα πρόληψης τόσο από τις σχετικές περικοπές από το υπ. Παιδείας όσο και εν μέρει από τα χρονίως υποχρηματοδοτούμενα 71 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ) πέφτει με τα «μούτρα» σε ουσίες τις οποίες θεωρεί ακίνδυνες και τη χρήση τους απλώς ψυχαγωγική. Ως εκ τούτου τα νεαρά θύματα δεν προσεγγίζουν υπηρεσίες θεραπείας.

    Η ηρωίνη

    Σύμφωνα με το ΕΚΤΕΠΝ, τα προγράμματα θεραπείας δείχνουν εγκλωβισμένα στην καταπολέμηση της χρήσης ηρωίνης. Αυτή υπολογίζεται στα περίπου 22.000 άτομα πανελλαδικά και βεβαίως παραμένει κύριο πρόβλημα, με ελαφρά αύξηση αυτών που προσέρχονται για θεραπεία και μείωση αυτών που προσεγγίζονται στο δρόμο - δηλαδή των «αδέσποτων» χρηστών που προκαλούν την έκρηξη έως και 1.000% το 2011 των φορέων του AIDS. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ενέσιμη χρήση όπως και αυτή της από κοινού χρήσης της ίδιας σύριγγας φαίνεται να υποχωρεί σε αυτούς που προσέρχονται για θεραπεία. Η μελέτη των στοιχείων προδίδει την ύπαρξη του φαινομένου της «περιστρεφόμενης πόρτας», δηλαδή όταν αποτυγχάνουν σε ένα πρόγραμμα καταφεύγουν προσωρινά σε άλλο.

    Νέες ουσίες

    Επίσης διαφαίνεται σημαντική αύξηση των χρηστών κάνναβης στους νέους, ενώ η κοκαΐνη ύστερα από μια αύξηση την τελευταία δεκαετία που άγγιξε «ταβάνι», παρουσιάζει μια ελάχιστη μείωση στην κατάχρησή της. Τα δε νέα συνθετικά ναρκωτικά «δρουν» ανεξέλεγκτα στη χώρα με το φαινόμενο του ναρκωτικού «σίσα» να πρωτοεμφανίζεται στη χώρα, χωρίς καθυστέρηση όπως και σε άλλες της Ευρώπης και να σαρώνει, καθώς είναι φτηνό, και χρησιμοποιείται και ενδοφλέβια. Ραγδαία όμως είναι και η αύξηση και της ηπατίτιδας C στους νέους.
    Ως θετικό σημείο καταγράφεται η μείωση των φυλακισθέντων για ναρκωτικά, από 40% σε 36%, ενώ πολλές ελπίδες εδράζονται στον υπό προώθηση στη βουλή κώδικα νόμου περί ναρκωτικών, που το ΕΚΤΕΠΝ προτείνει να έχει και αναδρομική ισχύ για τις περιπτώσεις μικροπαραβάσεων.
ψ    Ανύπαρκτο Σχέδιο Δράσης
Εως και το 35% αγγίζει η επιτυχία των λεγομένων «στεγνών» προγραμμάτων στην επανένταξη των θεραπευομένων τους έναντι του ποσοστού κάτω του 10% των προγραμμάτων υποκατάστασης, που ούτως ή άλλως στοχεύουν προς τη μείωση της βλάβης. Σε κάθε περίπτωση, μηδενικά ήταν για το 2010 τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για αποθεραπευμένους χρήστες.
    Ανύπαρκτο είναι και το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά 2011-2012 το οποίο βρίσκεται όπως και την εποχή της Ν.Δ. μόνο στα χαρτιά και σήμερα συναρτάται μέσα στον Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά, ο οποίος παραμένει στα υπουργικά γραφεία. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου