Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Τηλεόραση και υπολογιστές καταστρέφουν τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών

    Ολοένα και περισσότερο χρόνο περνούν οι έφηβοι μπροστά από μία τηλεόραση, ή έναν ηλέκτρονικο υπολογιστή, μία συνήθεια, η οποία όπως φαίνεται από έρευνες επιστημόνων, κάνει κακό στις σχέσεις που έχουν τόσο με τους συνομηλίκους τους, όσο και με τους γονείς τους.
    Επιστήμονες μελέτησαν 3.043 έφηβους ηλικίας 14-15. Οι έφηβοι συμπλήρωσαν ένα απόρρητο ερωτηματολόγιο για τις συνήθειες του ελεύθερου τους χρόνου και εκτίμησαν πόσο δεμένοι είναι με τους γονείς κι άλλους εφήβους.
Γενικά, όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν οι έφηβοι βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας στον υπολογιστή, τόσο λιγότερο δεμένοι ήταν με τους γονείς τους. Το ποσοστό για λιγότερο δέσιμο με τους γονείς ανέβαινε 4% για κάθε ώρα παραπάνω τηλεόρασης και 5% για παιχνίδια στον υπολογιστή. Αντίθετα, οι έφηβοι που περνούσαν πιο πολύ χρόνο διαβάζοντας και κάνοντας τα μαθήματά τους δήλωσαν πως είχαν μεγαλύτερο δέσιμο με τους γονείς.
    Οι ερευνητές επίσης ρώτησαν 976 άτομα που ήταν 15 ετών το 1987 και το 1988. Η περισσότερη ώρα μπροστά την τηλεόραση συνδεόταν με λιγότερο δέσιμο και με τους γονείς και με τους άλλους εφήβους. Για κάθε επιπλέον ώρα, οι έφηβοι είχαν 13% λιγότερο δέσιμο με τους γονείς και 24% λιγότερο με τους άλλους εφήβους.

Πηγή: pinnokio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου