Τρίτη 22 Μαΐου 2012

«ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ»

      Με τον όρο «μη επιθυμητή κύηση» ή πιο απλά «ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη», κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι αυτή η κατάσταση αφορά κυρίως νεαρά άτομα, κυρίως στην εφηβεία, που δεν προσέχουν, δεν λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις, δεν ενημερώνονται, θεωρώντας ότι γνωρίζουν και μπορούν να ελέγχουν την παρορμητικότητα τους. Είναι μία κατάσταση όμως όπου μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικιακή φάση και κατάσταση του ατόμου. Μπορεί να συμβεί σε πολύ νεαρά άτομα, στην αρχή μίας σχέσης ή ακόμα και σε ζευγάρια που διατηρούν χρόνια σχέση είτε είναι σε γάμο είτε όχι. Απλά να επιλέξουν την συγκεκριμένη στιγμή ότι δεν θα μπορούσαν ή και ότι δεν θα ήθελαν να κρατήσουν αυτό το μωρό. Χρειάζεται να ξεχωρίσουμε όταν εννοούμε τον όρο «ανεπιθύμητη» δηλαδή όταν το ζευγάρι τελικά κρατά το μωρό του ενώ δεν το είχε προγραμματίσει και εξοικειώνεται σιγά-σιγά και την περίπτωση που η γυναίκα μόνη της ή και ο άντρας θέλουν να διακόψουν άμεσα την κύηση.
      Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να δοθεί προσοχή στο τι φάση είναι εκείνη την στιγμή η γυναίκα. Υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποφασιστικότητας στο εάν θα γεννηθεί ένα μωρό τον κρατά η γυναίκα και λιγότερο ο άντρας. Δηλαδή όταν μία γυναίκα αποφασίσει ότι θέλει να κρατήσει αυτό το μωρό ακόμα και αν οι συνθήκες γύρω της δεν της το επιτρέπουν εκείνη θα ακούσει εκείνο που της «δείχνει» η επιθυμία της. Για άλλους αυτό μπορεί να είναι μία αντίδραση για το άτομο όμως είναι επιλογή (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει ότι είναι). Χρειάζεται εδώ σ’ αυτό το κείμενο να ξεχωρίσουμε τι ισχύει σε κάθε περίπτωση, προσεχτικά χωρίς αυτό όμως να είναι και ο κανόνας.
      Εγκυμοσύνη σε πολύ νεαρή ηλικία: όταν μία κοπέλα μένει έγκυος χωρίς να είναι σε μία σχέση ή δεσμό, από μία εφήμερη δηλαδή κατάσταση υπάρχουν φορές που η απόφαση η οποία λαμβάνει ακολουθεί πολύ περισσότερο την λογική, ότι δηλαδή θα προχωρήσει σε έκτρωση. Υπάρχει όμως και μία μερίδα κοριτσιών που θέλει να το κρατήσει αυτό το μωρό και όντως το κάνει, εδώ επικρατούν και άλλα στοιχεία βέβαια που την οδηγούν σ΄αυτή της την απόφαση, όπως ηθικοί λόγοι, κοινωνικοπολιτισμικοί, ακόμα και θρησκευτικοί. Άλλες φορές την τελική της απόφαση να την λαμβάνει επηρεαζόμενη από το οικείο ή οικογενειακό της περιβάλλον. Επικρατεί συχνά η άποψη της μητέρας προς την κόρη «κράτησε το αυτό το μωρό, θα είμαι εγώ εδώ για να το μεγαλώσουμε....» ή «Μπορεί να μην έχεις ξανά αυτή την ευκαιρία να γίνεις μητέρα....» Αρκετές φορές η γνώμη των άλλων μπορεί και να αποβεί καθοριστική για την όποια απόφαση λάβει η γυναίκα. Τα ενοχικά άτομα διακυβεύονται από έντονα αρνητικά συναισθήματα και σχεδόν χωρίς καθόλου να ακούν την δική τους επιθυμία και ανάγκη συνεχίζουν την κύηση προσβαλλόμενες από έντονο αρνητικό και ενοχικό συναίσθημα, ότι δεν θέλουν να αφαιρέσουν μία ζωή. Συχνά αυτά τα άτομα θυμώνουν ασυνείδητα και με τον σύντροφο τους που δεν τις προφύλαξε. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο πατέρας του παιδιού δεν γνωρίζει για την απόφαση αυτή της νέας μητέρας. Το μωρό γεννιέται και η νεαρή μητέρα κυριευμένη από θυμό (χωρίς όμως να το εκδηλώνει) αποφασίζει να το κρατήσει κρυφό για πολύ καιρό και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις να μην ενημερώσει ποτέ τον πατέρα αυτού του παιδιού. Εγκυμοσύνη χωρίς να υπάρχει επιθυμία και από τους δύο: Είναι η περίπτωση όπου το ζευγάρι θέλει να περνά καλά στην σχέση του, προκύπτει όμως μία εγκυμοσύνη που στην συγκεκριμένη φάση το ζευγάρι δεν επιθυμεί να γίνει γονιός. Οι λόγοι;; Προτεραιότητες. Σπουδές, φοιτητική ζωή, οικονομική – πρακτικοί παράγοντές, ή ακόμα μη σωστό timing. Σ’ αυτή την περίπτωση η έκτρωση στην οποία είτε με κοινή συνέναιση ή με προτροπή της γυναίκας, μπορεί να προκαλέσει ανάμικτα και διφορούμενα συναισθήματα, όπως ενοχής, αμφισβήτησης, ντροπής........ Συνήθως τα ζευγάρια αυτά –και εφόσον μέχρι εκείνη την στιγμή δεν έχουν παντρευτεί- δεν παραμένουν μαζί, αποφασίζουν να χωρίσουν. Επικρατεί μεγάλη ανάθεση ευθύνης ο ένας στον άλλον και μάλιστα ο ένας χρεώνει στον άλλον αυτή του την απόφαση.
      Τι γίνεται όμως όταν μία εγκυμοσύνη έρθει στην ζωή ενός ζευγαριού που έχει ήδη παιδιά; Σ’ αυτή την περίπτωση το ζευγάρι αποφασίζει να μην κρατήσει το μωρό είτε από θέμα ηλικίας (ιδίως της γυναίκας, εγκυμοσύνη σε «προχωρημένη» ηλικία), είτε από θέμα φόβου επιπλοκής κατά την διάρκεια της κύησης. Εδώ το ζευγάρι και ιδίως η γυναίκα επειδή ήδη έχει παιδιά, νιώθει έντονη αναστάτωση αλλά υποσυνείδητα μαλακώνει τον εαυτό της, λέγοντας ότι ήδη έχει φέρει στον κόσμο τα παιδιά της, οπότε μπορεί και να ακούγεται ματαιόδοξο ή και εγωιστικό να κρατούσε το νέο της μωρό, που αυτό μπορεί να αποβεί μη θετικό για τους ίδιους αλλά και για το νέο αυτό παιδί.
      Όπως και να έχει πάντως, όποια περίπτωση κάποιος μπορεί να βιώνει, είναι ένα έντονο γεγονός που σοκάρει, προβληματίζει, ωριμάζει –μπορούμε να πούμε- τους ανθρώπους και τους θέτει σε βαθύτερες σκέψεις και προτεραιότητες. Το σημαντικό και υγιή είναι κάποιος να ακούσει την πρωταρχική του «φωνή», να μείνει σ’ εκείνο που αρχικά θα αισθανθεί και να το σεβαστεί. Θα είναι και το πιο αληθινό. Αργότερα όταν «μπαινοβγαίνουν» οι δευτερότριτες σκέψεις το άτομο μπορεί πιο εύκολα να μπερδευτεί, να νιώθει αμθυθυμικά συναισθήματα και να διχαστεί ως προς την απόφαση που είναι να πάρει.

      ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

      Ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρκετά ζευγάρια που γνωρίζουν ελάχιστα για τις αντισυλληπτικές μεθόδους. Τις περισσότερες φορές ένας φίλος αναλαμβάνει τον ρόλο του συμβούλου ή του «επιμορφωτή». Οι γνώσεις τους προέρχονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ή από το internet. Τα νεαρά ζευγάρια προσπαθούν να εφαρμόσουν όλα όσα ακούν χωρίς βέβαια το αποτέλεσμα να είναι πάντα θεμιτό και το σωστό. Και σ’ αυτήν την περίπτωση το ζευγάρι να βρεθεί αντιμέτωπο με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Στη συνέχεια κάποιο άλλο ζευγάρι που έχει βιώσει κάτι ανάλογο θα συμβουλέψει το ζευγάρι στο τι να κάνει και θα τους ενημερώσουν για το που να απευθυνθούν. Το ζευγάρι στην συνέχεα και ιδίως η γυναίκα εφόσον ενημερωθεί ιατρικώς για τις διαδικασίες και τις τυχόν επιπλοκές και εφόσον η απόφαση είναι κοινή (είτε και όχι όμως) θα επικρατήσει μία έντονα αρνητική και ψυχολογική φόρτιση και θα προβεί τέλος στην διακοπή της εγκυμοσύνης (Κρεάτσας Γ.)
      Ο όρος έκτρωση περιλαμβάνει την αποβολή του κυήματος από την μήτρα (Κρεάτσας Γ.). Την ίδια έννοια έχει και ο όρος άμβλωση, ο οποίος κάποιες φορές συγχέεται και θεωρείται διαφορετική κατάσταση από την έκτρωση. Κάποιοι δεν συμφωνούν μ’ αυτή την άποψη πάντως. Ο ιατρικός όρος «τεχνητή έκτρωση» περιλαμβάνει την βίαιη διακοπή της κύησης με την βοήθεια φαρμακευτικών ή μηχανικών μέσων προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο. Το έμβρυο θεωρείται βιώσιμο από τις 24 εβδομάδες και πάνω.

    ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ (ΜΗ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ) ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

      Οι αρνητικές συνέπειες μιας εγκυμοσύνης στην εφηβεία ενός κοριτσιού, δεν είναι μόνο σωματικές αλλά και ψυχό-κοινωνικές. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, μία έφηβη γυναίκα που εγκυμονεί, έχει περισσότερες πιθανότητες για αποβολή, ή για πρόωρο τοκετό σε σχέση με μια εγκυμονούσα γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας.
      Μια εγκυμοσύνη στην εφηβεία, οδηγεί την έφηβο σε κοινωνικό «αποκλεισμό». Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει το σχολείο. Πολλές δε, είναι οι περιπτώσεις όπου η έφηβη καταλήγει σε έναν βιαστικό γάμο. Όταν δεν είναι κοινώς αποδεκτό και από τους δύο συντρόφους να συνεχιστεί η κύηση, τότε η έφηβη που επιλέγει να το «κρατήσει» μόνη της – παίρνει πια τον τίτλο της ανύπαντρης μητέρας.

Μήνυμα προς εφήβους σε σχέση με την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη:
α) Η ζωή είναι πολύ όμορφη. Εμπειρίες περιμένουν τους νέους να τις γευτούν.
β) Ο έρωτας, η απόκτηση οικογένειας είναι από τα πιο υπέροχα πράγματα στη ζωή αλλά μόνο όταν αισθάνονται έτοιμοι να τα δεχτούν και να αναλάβουν τις ευθύνες που συνεπάγονται.
γ) Αν ο έφηβος δεν θέλει να έχει σεξουαλικές σχέσεις, τότε έχει κάθε δικαίωμα να απέχει.
δ) Αν όμως ο έφηβος θέλει να έχει σεξουαλικές σχέσεις, τότε έχει υποχρέωση, να χρησιμοποιεί αντισύλληψη με ορθό τρόπο, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
ε) Αν η τακτική μέθοδος αντισύλληψης αποτύχει, μπορούν να καταφύγουν σε έκτακτη μέθοδο αντισύλληψης, όπως το «χάπι της επόμενης ημέρας», αφού ενημερωθεί ο Γυναικολόγος πρώτα.

Στον τομέα της πρόληψης της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης οι έφηβοι πρέπει να θυμούνται ότι:

α) Aποχή, δηλαδή το να μην έχουν σεξουαλικές σχέσεις.
β) Να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με υπευθυνότητα. Πράγμα που προϋποθέτει λήψη απόφασης μετά από πολλή, ώριμη σκέψη με βάσει τη σωστή πληροφόρηση. (Χατζηλοίδου Δ., 2009)

      ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ «ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ»

      Σημαντικό ρόλο καθορίζει η ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού, και αναφερόμαστε στο «μαζί» και όχι σε περιστασιακές γνωριμίες. Χρειάζεται λοιπόν να υπάρξει μία ώριμη, ασφαλής συζήτηση μεταξύ τους για την όποια απόφαση πάρουν. Αρκετές φορές το νεαρό ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με δικές του φοβίες ανεπάρκειας, όπως ότι δεν θα τα καταφέρει ως γονιός, ή ότι δεν θα είναι αρεστός στον ρόλο του. Αυτές οι ανασφάλειες προϋπάρχουν και μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους στην συγκεκριμένη φάση. Μπορούν επίσης να συζητήσουν γ’ αυτό το θέμα με ανθρώπους που εμπιστεύονται, να ακούσουν την άποψη τους αλλά η τελική τους απόφαση να είναι μόνο δική τους. Εάν νιώθουν ότι οι οικογένεια τους ή οι πιο στενοί τους άνθρωποι δεν θα είναι αρκετά αντικειμενικοί μπορούν να μιλήσουν με κάποιον Ιατρικό γιατρό (όπως Γυναικολόγο), αλλά εάν το θέμα είναι ψυχολογικής φύσης και ετοιμότητας να απευθυνθούν σ’ έναν ειδικό αντίστοιχης ειδικότητας. Θα μπορέσουν πιο εύκολα να «ξεμπλοκάρουν» και να δουν περισσότερο καθαρά τι είναι εκείνο που τους προβληματίζει και κομπιάζει. Σημαντικό επίσης, ρόλο έχει το ζευγάρι να είναι ενωμένο στην όποια απόφαση, χωρίς αυτό αργότερα να επηρεάσει την επικοινωνία του και την σχέση. Αναστάτωση σίγουρα θα υπάρχει, αλλά αυτό θα διαρκέσει για μία συγκεκριμένη περίοδο και όχι για πάντα (άλλωστε στο χέρι τους είναι). Μπορεί κάτι που θεωρούσαν έντονα ανεπιθύμητο να καταφέρει να γίνει έντονα επιθυμητό, σε βαθμό που ούτε οι ίδιοι να το πίστευαν. Όποια και να είναι η απόφαση τους όμως να είναι σεβαστή από τους ίδιους και από τους γύρω τους. Ώριμη σκέψη, καθαρή σκέψη και προτεραιότητα στις επιθυμίες....

      ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ ΤΙ;

      Σε ό,τι αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει μια έκτρωση, τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση η γυναίκα νιώθει αμηχανία και συνήθως έρχεται αντιμέτωπη με ηθικά διλήμματα. Η μετατραυματική περίοδος διαρκεί συνήθως έξι μήνες. (Τράκα Α.) Σε ποσοστό 1% η άμβλωση θεωρείται μια πολύ τραυματική εμπειρία που επηρεάζει το άτομο για πολύ καιρό. Σε γενικές γραμμές όμως, οι γυναίκες που κάνουν άμβλωση αντιμετωπίζουν την επέμβαση ψύχραιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου